Vijf tips

Greeny Bros 5 tips voor zonnepanelen offertes

5 tips voor het vergelijken van zonnepanelen-offertes

Offertes voor zonnepanelen zien er elders soms wat technisch uit, daarom is het soms moeilijk om een goede vergelijking te maken. Hier zijn 5 tips van Greeny Bros. om offertes te vergelijken. Trouwens, heb je al een offerte van Greeny Bros.? Wij kunnen snel en heel precies berekenen welk systeem voor jou het beste is…

Volledige offerte

Als je kiest voor installatie door Greeny Bros. – inclusief het aansluiten in de meterkast – is dit echt volledig bij de offerte inbegrepen. Dus de bekabeling, de extra groep in de meterkast, het netjes in goed overleg door of langs het huis leiden van de kabel – het zit er allemaal bij. Een echte vaste all-in prijs, zonder nacalculatie.

Je zult bij andere offertes zien dat men dit deel van het werk wel aanbiedt op basis van nacalculatie, en/of baseert op de kortste weg van dak naar meterkast, je weet dus niet wat je kunt verwachten. Soms noemt men een bedrag van tussen de 200 en 500 euro, soms zit er geen limiet op. Een dergelijk bedrag moet je er bij andere offertes dus nog wel bij optellen!

 

Rendement zonnepanelen

Er zijn vele soorten zonnepanelen, en Greeny Bros. heeft ook een breed assortiment. Maar het ene zonnepaneel is het andere niet. Er zijn panelen met een hogere opbrengst, maar die zijn soms ook groter, waardoor er weer minder panelen geplaatst kunnen worden. Er zijn kleurverschillen waardoor je huis een heel ander aanzicht kan krijgen (daarom is het ook handig niet ‘uit de folder’ te kopen maar eerst even te kijken en vergelijken, je moet er tenslotte vele jaren tegenaan kijken).

Vergelijken lijkt lastig, maar er is één graadmeter die universeel is: de totale hoeveelheid Wattpiek (Wp) van het systeem. Deel het offertebedrag (inclusief die eerdergenoemde meterkast- en kabelkosten) door het aantal Wp en je weet hoe redelijk een aanbieding is. Zwarte panelen zijn doorgaans 10% duurder dan gewone panelen.

Het aantal Wp van een paneel zegt soms weinig over de prestaties, maar meer over de maat.
Bovenste dakvlak 10 x 195 Wp = 1950 Wp
Onderste dakvlak 8 x 250 Wp = 2000 Wp
Het gebruikte oppervlak is vergelijkbaar, het aantal Wp ook.

Let op: je kunt offertes nooit vergelijken op basis van de geschatte opbrengst in kWh of besparing in geld. Er zijn leveranciers die de opbrengst wel erg optimistisch schatten, of die rekening houden met eventuele stijgingen van de stroomprijs in de toekomst. Greeny Bros. doet dit bewust niet.

Soort zonnepanelen: “mono”

“Mono” is de nieuwere techniek waar gebruik wordt gemaakt van zuiverder materiaal. Het mono-paneel werkt goed met rechte zoninstraling.

 

Garanties

Vooropgesteld: de kans dat een zonnepaneel kapot gaat is echt extreem klein, er zitten immers geen bewegende onderdelen in. Laat je niet bang maken door horrorverhalen van keurmerkinstituten etc. die hun diensten willen verkopen.

  • Fabrieksgarantie omvormer: 5 of 10 jaar, verschilt per merk en type
  • Fabrieksgarantie zonnepanelen: 10 of 12 jaar

Verder stelt Greeny Bros. nog de volgende kwaliteitseisen:

  • Zonnepanelen zijn getest door en voorzien van het strenge Duitse TÜV-keurmerk
  • Onze panelen zijn bestand tegen hogere wind- en sneeuwbelastingen.
  • In onze zonnepanelen zitten bypass-diodes, waardoor de rest van de panelen nog een beetje blijven produceren als er 1 paneel bedekt wordt door schaduw.

Voor een deel heb je te maken met fabrieksgarantie. Daarom is het van belang dat de fabrikant blijft bestaan. Het afgelopen jaar zijn juist in Europa de nodige fabrikanten failliet gegaan. Hoewel het geen garanties geeft voor de toekomst, levert Greeny Bros. uitsluitend kwaliteitspanelen en omvormers die zich in Nederland hebben bewezen, geproduceerd door grotere spelers op de wereldmarkt.

P.S. Laat je niet bang maken voor producten die in Azië zijn geproduceerd. Ook merken met klinkende Noord-Amerikaanse namen komen uit Azië, evenals de iPhone “designed in California” en ledverlichting uit het zuiden van het land. Waar het om gaat is dat de producten voldoen aan de Europese kwaliteitsstandaarden en -normeringen. 

 

Omvormers

Vraag of een toereikende omvormer wordt geleverd, zodat deze niet de opbrengst te vaak aftopt op zonnige dagen. Wij zullen altijd een doorrekening maken op basis van ligging van het dakvlak welke omvormer de beste prijs/prestatieverhouding heeft. Groter is daarbij overigens niet altijd beter, dat rekenen we dan graag voor.
In geval van schaduwwerking kan gekozen worden voor zogenaamde “micro-inverters” of “optimizers” achter ieder paneel. Hierdoor heeft een schaduwvlek geen nadelige invloed op de opbrengst van het hele systeem. Dit is iets duurder in aanschaf, maar kan daarna vele jaren meer opbrengst geven. Je kunt een offerte met optimizers of micro-inverters dus niet één op één vergelijken met een offerte met een “gewone” omvormer.