Particulier
Zakelijk

Support voor Chint omvormers

Bericht van FP4ALL voor bezitters van hun logger: ergens vanaf 24-27 maart 2016 heeft Yahoo wat veranderd in hun web omgeving en de wordt de weerinformatie niet meer vrij geleverd. Dit is nu een betaaldienst geworden. Indien een logger een keer opnieuw opstart met de oude software dan wordt gewacht totdat deze temperatuur informatie binnen is gehaald voordat de logger verder opstart. Doordat de logger deze info niet meer kan vinden zal de logger dus gewoon blijven wachten. In de versie v2.34 wordt dit opgelost, want hier hadden we al een oplossing voor gemaakt dat ook als de weer info niet te vinden is dat dan de logger gewoon opstart na 30 minuten. Dus kan 30 minuten duren totdat de logger is opgestart. Dit probleem staat ook vermeld onder de nieuws tab (top menu) onder het gebruiker account. We gaan hier nog een oplossing voor bedenken of de weer informatie er helemaal uithalen. Bijgesloten de v2.34 software versie pvlogger.enc met beschrijving Software-upgrade-NL.pdf hoe deze m.b.v. een USB memory stick in de logger geladen kan worden. Inlog code voor logger is: Username: admin Password: fp4all Het is van belang dat de USB memory stick eerst in FAT of FAT32 mode wordt geformatteerd anders kan het zijn dat de logger de software niet kan vinden op de USB memory stick en zal de oude software gewoon in het geheugen blijven staan. Dus iedereen zou over moeten stappen naar deze v2.34 versie.

Rechtermuisklik en download gekoppeld bestand: FP4ALL software upgrade

Mijn Chint omvormer geeft af en toe de melding Frequency Out of Range / Grid failure
De logger van mijn Chint omvormer toont een melding dat er een probleem met de frequentie van het lichtnet is. De netbeheerder zou stroom moeten leveren bij een frequentie van 50Hz. Helaas blijkt dat in sommige gebieden de netbeheerder dit moeilijk stabiel kan houden, en soms varieert tot bijvoorbeeld 49 Hz of 51 Hz.

Chint heeft er voor gekozen dat als de frequentie te veel afwijkt van de norm de omvormer tijdelijk moet stoppen met productie en een melding moet geven. Er wordt standaard al een bandbreedte geaccepteerd van ca. 49 tot 50,15 Hz. Soms is dit alleen een melding en functioneert de omvormer gewoon verder, soms leidt het tot een korte onderbreking van de teruglevering. Binnen enkele seconden/minuten start de omvormer weer op en hervat de teruglevering. Dit kan zich herhalen, of incidenteel voordoen. Dit is eigenlijk alleen meetbaar/zichtbaar met een Chint logger. Deze geeft dan als melding “Grid failure” of “frequency out of range”.

Verlies van opbrengsten op jaarbasis is in doorgaans gering omdat het telkens een zeer korte periode betreft. Chint heeft natuurlijk geen invloed op de kwaliteit van het lichtnet, maar als u constateert dat u in uw wijk veelvuldig deze melding krijgt kunnen we uitsluitend voor bij Greeny Bros. aangeschafte omvormers de bandbreedte wat verruimen binnen de binnen de regelgeving toegestane marges. Neem hiervoor telefonisch contact op via 0251 – 860990.

Hoe werk ik loggerstand bij vanaf USB-stick als er even geen communicatie is geweest?
Via internet kan ik de informatie over de opbrengst van mijn panelen volgen. Nu kwam ik er gister achter dat er 2 dagen geen communicatie was tussen de module en internet kan die die gegevens toch nog uitlezen van de stick in de omvormer? Zo ja hoe doe ik dat?

De standen kan je op verschillende plaatsen aanpassen, voor de verschillende sites:

In de logger: bij Setup: ==> Counters: Value: geef hier de standen op die staan bij “Overview”, je totaalteller op de webpage van de logger klopt dan weer.

Bij mijn.greenybros.com: Daily output table: “add/modify output results” kan je per dag “bijboeken”.

kloppen de statistieken weer Bij pvoutput.org: Add output. Dit kan evt. via de CSV loader, zie onder de handmatige input. Dat is nl. het bestandsformaat wat de Chint PV logger op een USB stick zet. Zie de verschillende plaatjes voor uitleg.

Let op: tijdens periodes met weinig licht is het normaal dat omvormer voortdurend herstart. Dit komt doordat er dan onvoldoende spanning is om de omvormer in bedrijf te houden. De hier beschreven procedure is voor als de omvormer ook uitvalt bij voldoende licht.

Als de Chint omvormer geregeld uitvalt, kan het zijn dat deze is ingesteld op G83 i.p.v. VDE, en hiermee onjuist is ingesteld voor het Nederlandse lichtnet. Dit is eenvoudig op te lossen:

  1. Wacht op een moment dat er voldoende licht is, zodat de omvormer continu aan staat
  2. Druk een paar keer op de knop van de omvormer totdat het modeltype in het venster verschijnt. Dit is zoiets als: MODEL=CPSS….
  3. Houd de knop een halve minuut ingedrukt
  4. “Initialization” staat in het venster
  5. Druk op de knop totdat er VDE… staat. Als je er voorbij schiet is dat niet erg, gewoon blijven drukken op de knop. VDE komt dan nog een keer voorbij.
  6. Houd de knop 5 seconden ingedrukt als er VDE… in het scherm staat
  7. “INIT OK”

Meld u logger aan op mijn.greenybros.com . Na aanmelden kan u de nieuwste handleidingen vinden onder het groene kopje handleidingen. Onderstaande handleidingen komen daar ook vandaan. Handleiding voor koppeling logger aan uw netwerk:
Logger-gebruiker-handleiding-NL.pdf

Handleiding voor installatie logger in een Chint SC omvormer:
Chint-logger-installatie-leaflet-NL.pdf